Belépés Regisztráció | Elfelejtett jelszó
2018. November 17. Szombat, Hortenzia, Gergö
   
SZAKMAI ELIT DÍJÁTADÓ
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2018
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2017
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2016
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2015
EXKLUZÍV INTERJÚK
PR CÉGBEMUTATÓ
AUTÓ - MOTOR
FASHION
GASZTRONÓMIA - KIVÁLÓ MAGYAR BORÁSZ
FOTÓ
ÉRDEKESSÉGEK - TATTOO
OTTHON
Lakberendezés
Középpontban
Ingatlan, szép házak
Függönyözön Lakástextil és árnyékolás technikai szaküzlet
Centro 100 Márkabolt
SZÉPSÉG & EGÉSZSÉG

CINESTAR - A CITISTAR.HU videogaléria
a Videótartalmak feltöltése folyamatban, a galéria hamarosan indul...

Tíz parancs lakásvásárláshoz

Mindenkinek megvannak a maga szempontjai, amikor a lakásvásárlás mellett dönt, és ez így is van jól. Mi azonban megkérdeztük lakberendezőinket, hogy szerintük mi az a néhány alapvető szempont, amit mindenképp érdemes figyelembe venni, végig gondolni, vagy éppen ellenőrizni mielőtt meghozzuk a végső döntést. A Studio LR-től, valamint Kate Endresz-Roberts, Müller Mónika és Bejó Tímea lakberendezőktől tíz olyan tanácsot kértünk, amit szerintük érdemes megfogadni, mielőtt nagyobb költségekbe vernénk magunkat, és amelyek segítségével jó esélyünk van arra, hogy elkerüljük a váratlan meglepetéseket, kellemetlenségeket. Következik a lakberendezők 10 parancsolata!

1. Lesz majd itt egyszer egy közért?

Mondhatjuk, hogy evidencia, de - amint arra Kate Endresz Roberts is felhívta a figyelmet - ígérgetésekkel nem sokra megyünk. Ha olyan helyre vágyunk, ahol közel van a közért, vagy a posta, vagy éppen az iskola, óvoda, akkor - különösen az újonnan kiépült városrészek esetében - nem szerencsés, ha a tervekre hagyatkozunk. Ha valami csak lesz, arról annyit tudhatunk biztosan, hogy most nincs, úgyhogy érdemes utánanézni a környéket érintő fejlesztéseknek. Persze a megfelelő közlekedés, vagy a parkolóhely, esetleg egy csendes zöldterület közelsége éppen olyan fontos  igény, mint az, hogy hány négyzetméteres lakást vásárolunk. Mindemellett fontos szempont az is - amit Müller Mónika emelt ki -, hogy vérmérsékletünknek megfelelően válasszunk, azaz nem mindegy, hogy mekkora lakóközösségre vágyunk, és a lift kontra lépcsők kérdése is kulcsfontosságú kérdés.

2. Ó Rómeó!

A terasz - vagy éppen a kertkapcsolat - szintén egyéni igények szerint dobhatja meg egy lakás értékét, de még ilyenkor is nagyon fontos - mint arra Bejó Tímea felhívta a figyelmet - hogy milyen távolságra vagyunk a szemközti ház ablakától. Ez a szempont a szűkebb belvárosi lakások esetében nem csak az intim szféra iránti érzékenységet érinti, hanem a benapozás lehetőségét is. Van, aki jobban tűri, és van aki nem tudja elviselni, ha nem kap elég fényt a lakás - nem is beszélve arról, hogy ez a fűtésszámlát is befolyásolhatja. Müller Mónika szerint azért mesterséges fénnyel és egyéb trükkökkel is lehet javítani a helyzeten, de a tájolás iránya alapkérdés - mint az a Studio LR listájából is kiderül.

 - kép: © K+K Hotels

3. A fal adja a másikat!

Minden szakember hangsúlyozta, hogy a falak minőségét mindenképpen ellenőrizni kell. A Studio LR tervezői szerint repedések esetén minden esetben érdemes megkérdezni egy statikust - ezzel nem érdemes spórolni. Kate Endresz-Roberts arra is felhívta a figyelmet, hogy a régi polgári lakások esetében sokszor hullámos a fal, vagy nem egyenes, ami a burkolatok és a bútorok elhelyezése szempontjából is fontos lehet. Ha nem akarunk szakértőt hívni, aki pontos méréseket végez, egy vízmérték is megfelel, hogy ezt ellenőrizhessük.

 - kép: homerepair.gregvan.com

4. Húz a cúg?

A vizes vagy penészes falak rossz szigetelésre utalhatnak - ezt mindenki tudja. De mit tehetünk, ha nincs ilyen egyértelműen látható nyom? Az új építésű lakásoknál kötelezően készül olyan papír és minősítés, ami megmutatja a például a szigetelés, nyílászárók minőségét is. Többek között a falak minőségét is lehet ellenőrizni szakember bevonásával.  A régieknél viszont még nem kötelező.  Kate Endresz-Roberts azt szokta tanácsolni az ügyfeleinek, hogy minden ablakot nyissanak ki tízszer - így meggyőződhetünk róla, hogy valóban jól működik és nem kell váratlan cserére számítani. A régebbi nyílászárókat azonban gondosan ellenőrizni kell - ezek általában nem szigetelnek tökéletesen. Amennyiben cseréljük valamelyik nyílászárót, Kate Endrész-Roberts szerint arra is külön figyelni kell, hogy megőrizzük az előírt parapetmagasságot - tehát a padló és az ablakpárkány közti távolságot -, mert emeleti lakások esetén balesetveszélyes lehet a túl alacsonyan kezdődő ablak.  Amint arra a Studio LR tervezői rámutattak, a nyílászárók vizsgálatakor a bejárati ajtó is kitüntetett figyelmet érdemel, mert ennek a cseréje szintén tekintélyesebb összeget igényel.

 -

5. Ami láthatatlan  

Szakértőink egyetértettek abban, hogy nem lehet lakást venni anélkül, hogy tudnánk és ellenőriznénk a vezetékek, vízcsövek és gázcsövek állapotát és korát. Mindenki egyetértett abban, hogy az ilyen jellegű meglepetéseket célszerű elkerülni.

6. Talp alá való

Ami a burkolatokat illeti - túl a parketta, esetleg laminált parketta minőségén - a burkolólapok és csempék ügye lehet a kényes pont - ebben minden szakértőnk egyetért. Kate Endresz-Roberts szerint nem elég, hogy egy burkolat a lakás átadásakor jól nézzen ki, érdemes megnézni, hogy az adott csempe, vagy járólap milyen gyártótól való, mert ebből következtetni lehet a kopásállóságára is, tehát azt is kitudjuk kalkulálni, hogy mennyi ideig őrzi meg a minőségét. A laminált parketta is többféle lehet, akadnak köztük egészen jó minőségűek éppúgy, mint olyanok, amelyek rövid idő elteltével felkunkorodhatnak. A Studio LR tervezői ide sorolták a szaniterek minőségét is, bár nem burkolatok, de éppolyan fontos, hogy milyen a mosdó vagy éppen a fürdőkád állapota.

7. Mennyi az annyi?

A fűtés- esetleg hűtés kérdése szintén mindenki szerint kulcsfontosságú. Bejó Tímea szerint a legideálisabb megoldás, ha a tulajdonos maga dönthet arról, mikor kapcsolja be a fűtést, Kate Endresz-Roberts viszont azt tanácsolta, hogy minden információ ellenére érdemes becsöngetni a szomszédhoz is, hogy a fűtés, a közös költség és minden egyéb kiadásról, pontos képet kaphassunk, ami a rezsit illeti.

 - kép: www.socalgreenrealestateblog.com

8. Mit tud?

A Studio LR szempontjai között szerepelt a nyitott- illetve zárt alaprajz kérdése, ami a helyiségek egymáshoz való viszonyára vonatkozik. A nyitott azt jelenti, hogy egy szobát több célra is használhatunk - lehet gyerekszoba, háló, vagy dolgozó. Ha azonban a fürdő csak egy szobából közelíthető meg, akkor az a szoba csak háló tud lenni ezért nevezik zártnak. Tehát a saját igényeinkhez mérten - és ilyenkor nem árt gondolni a jövőre és az esetleges változásokra is, mint arra Bejó Tímea rámutatott - érdemes felmérni, hogy milyen alaprajzi adottságokkal rendelkezik a lakás. Ide tartozik még a belmagasság is, ami szintén egyén függő, de - amint azt példaként Kate Endresz-Roberts említette - egy közepes belmagasságot vizuális trükkökkel még könnyedén lehet magasabbnak érzékelni. Müller Mónika pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a közösségi és intim terek elkülönülése nagyon fontos egy lakáson belül illetve, hogy a közlekedőket is érdemes figyelni: a mai  árak mellett 10  négyzetméter folyosó már luxus.

9. Mire lenne szükség?

Amennyiben szándékunk szerint átalakítjuk a lakást saját szükségleteinknek és igényeinknek megfelelően, szakértőink szerint  már a megvásárlás előtt tisztában kell lennünk azzal, mit tehetünk és mit nem. Ha a kis méretű szobákból szeretnénk nagyobbat, vagy csak egy-két falrészletet módosítanánk, Kate Endresz-Roberts szerint minden esetben ki kell kérni a statikus véleményét, ehhez a lakberendező nem elég. Tudni kell, hol vannak a főfalak, a kémények, ugyanis a ház egész struktúráját érintheti a legapróbb változás is, és a válaszfal is lehet tartófal, tehát ez a kérdés mindenképpen statikust igényel.

10. Addig nyújtózkodj

Mindennek tudatában a lakberendezők azt tanácsolják, hogy érdemes előzetes kalkulációt végezni. Azon túl, hogy a lakás árát fizetjük ki - esetleg átvesszük az előző tulajdonos hitelét, vagy új hitelt veszünk fel - tudnunk kell, hogy mennyibe fog kerülni az, hogy az a lakás valóban megfelelően működjön és eleget tegyen az elvárásainknak. Ha nem akarunk magunkra hagyatkozni, esetleg önállóan felkeresni a megfelelő szakembereket, akkor az ilyen irányú becsléseket érdemes belsőépítészre vagy lakberendezőre bízni.Központi adminiszrátor (4szoba)


nyomtatható változat nyomtatható változat ajánlás e-mailben ajánlás e-mailben ugrás a lap tetejére ugrás a lap tetejére
 
Hírek Fórumok Szavazások  
Orgazmussal az egészségért
Az Oxford Egyetem kutatói ezúttal olyan listát állítottak össze, melynek betartásával egészségesebbekké válhatnak a nők,
Alessandra Ambrosio
Alessandra Ambrósio, brazil szupermodell 1981 április 11-én született Erechimben, Rio Grande do Sul tartományban.
Bemutatkozik a magyar Mercedes
Nyilvánosságra hozta az első hivatalos fotókat a Kecskeméten készülő A osztályról a Mercedes.
Nem mindig ártalmas a szolárium
Napjainkra a tudomány és a technológia fejlődésével lezárulhat a szoláriumok körüli évtizedes vita.
Celebrity Cyborgs
Photoshop
A legjobb intim luxustermékek (18+)
Életünk minden szegletébe belopózik a luxus, még az intim szférába is.
Hogyan tehetjük impotenssé szívszerelmünket?
Nyolc tipp, amivel kiakaszthatjuk kedvesünket az ágyban.
Bizarr képek a London Fashion Week-ről
Brit, francia, ír és holland divatmágusok sokkoló látvány keretében mutatták be a 2010-es őszi-téli kollekciót
Sztárok bikiniben
A legízletesebb bulvárcsemegék közé tartozik, ha egy sztárt bikiniben kapnak lencsevégre.
Ricky Martin In Golden Beach otthona
Bemutatjuk Ricky Martin Floridai otthonát.
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Adatkezelési tájékoztató | Impresszum | Felhasználási feltételek | Szerzői jogok
Copyright © 2008. Citistar. - All rights reserved.