Belépés Regisztráció | Elfelejtett jelszó
2019. Január 16. Szerda, Gusztáv
   
SZAKMAI ELIT DÍJÁTADÓ
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2018
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2017
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2016
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2015
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2014
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2013
EXKLUZÍV INTERJÚK
PR CÉGBEMUTATÓ
SZAKMAI ELIT KARRIER PLUSZ
ÉRDEKESSÉGEK
GASZTRONÓMIA
Kiváló magyar borász
Gasztrotúra
FASHION
SZÉPSÉG & EGÉSZSÉG
FOTÓ
MÉDIAAJÁNLAT

CINESTAR - A CITISTAR.HU videogaléria
a Videótartalmak feltöltése folyamatban, a galéria hamarosan indul...

Interjú Podmaniczky Jánossal, a balatonföldvári Podmaniczky pincészet borászával

Kiváló magyar borász

A Podmaniczky Pincészet 2011-es rajnai rizlingjét választották Somogy borának Balatonlellén.

A kiváló borásszal Podmaniczky Jánossal, a balatonföldvári Podmaniczky pincészet borászával interjút készítettünk.

Mikor és milyen indíttatásból kezdett borászattal foglalkozni?

Szüleim szőlő és bortermeléssel foglalkoztak. Beleszülettem ebbe az életbe. A pályaválasztás előtt nem volt kérdés, hogy milyen irányba tanuljak tovább. Kiskunhalasi Mezőgazdasági Technikumba jelentkeztem. Ezután Gyöngyösre kerültem, 1974-ben kertészüzemmérnökként végeztem.Tanulmányaim befejezése után a Balaton mellé költöztem. Az első dolgom szőlő telepítés és pince építés volt.



Hogyan indult el a Podmaniczky Szőlőbirtok és pincészet?

1979-ben hobbiból telepítettünk 400 négyszögöl szőlőt és építettünk egy pincét Balatonföldváron. A kilencvenes évek elejétől nagyobb mértékű beruházásokba kezdtünk. Ekkor a pincénket bővítettük, Köröshegyen feldolgozót vásároltunk, korszerűsítettük, majd szőlőterületeket vettünk, és ezeket újra telepítettük.


Milyen fajtákat termeszt? Mekkora területen gazdálkodik?

Első nagyobb ültetvényünket 1998-ban Szóládon telepítettük. Humuszban gazdag agyagtalajon, dél-nyugati kitettségű területen 3 ha Cabernet sauvignont és 1 ha Pinot noirt. 2000-ben Köröshegyen a Magyaródi-tetőn ültettünk közel tíz hektár Rajnai rizlinget, Chardonnayt és Pinot blanc-t. A termőhely mély termőrétegű, meszes, ásványos. 2003-ban folytattuk a telepítést a Magyaródi-tetőn, ekkor 3 ha ültettünk be Pinot noir, Kékfrankos és Sauvignon blanc-al. A vörös fajtákat dél-dél-nyugati kitettségre, fehéret a terület hűvösebb részére ültettük. Az alkalmazott művelésmód egyszálvesszős ernyő vagy középmagas kordon művelés. A terhelés 1,8 - 2,5kg / tőke, fajtától függően.



Melyik a kedvenc bora a pincészetben?

Nekem a Rajnai rizling. Úgy gondolom Magyarországon nagy  potenciál van a fajtában. Ettől függetlenül nem igazán terjedt el. Az elegáns sava miatt egy igazi "Jolly Joker". Normál szüret esetén egy feszes,
őszibarack illatú, fajsúlyos bor készíthető. Jól reagál a fahordós és finomseprős érlelésre. De alkalmas késői szüretre is. 


Nagyon jól fel tudja venni a termőhely sajátosságait, szereti az ásványos talajokat, jól érlelhető. Az idősebb fiamnak a Sauvignon blanc a kedvence. Az ültetvényünk még fiatal, tavaly előtt termett először.Még keressük a helyét a pincénk szortimentjében. Talán a friss, reduktív, csalánra, bodzára emlékeztető illat és ízvilágú stílus a helyes irány. Feleségemnek a rozék a kedvencei. Szerintem a Pinot noir, Cabernet sauvignon és ezek házasításai lehet a legjobb megoldás.



Mitől jó a köröshegyi  és szóládi bor?

Úgy gondolom, a termőhely befolyásolja a legjobban a borok minőségét. A dolgunk az, hogy megfelelő technológiával törekedjünk a minél több érték átmentésére a gyümölcsből a borba. A Balaton közelsége, jó
fekvés, ásványos talaj, megfelelő alany, fajta, klón és szőlőművelés kulcsa a borainknak.


Milyenre szeretné formálni a Podmaniczky Szőlőbirtok és pincészet borait?

Mi egy kis pincészet vagyunk, nekünk a borainkban a 'terroir-t' kell megjelenítenünk. Minél jobban kell tükröznünk borainkban a területeink értékeit. Szívesen kísérleteznék régi magyar fajtákkal, klónokkal. Érdekes lehet a Kadarka, az apró fürtű Olaszrizling, vagy a rég elfelejtett Szerémi Zöld.



Milyen távlati céljai, tervei vannak a borászat területén?

Jelen pillanatban egy feldolgozó bővítést, fahordók vásárlását, kóstolóterem kiépítését kezdtük el. A kóstolóteremmel szeretnénk bemutatni minél több ember számára a boraink szépségét, báját. Ha majd a fiaim már 100%-ban a vállalkozásunkban dolgoznak egy új feldolgozó, pince, esetleg egy modern palackozó építése fog következni.


Pincénk elérhetősége:


Podmaniczky Szőlőbirtok és pincészet

8623 Balatonföldvár, Radnóti u. Hrsz. 013/14

Tel./fax: +36-84-341464

Mobil: +36-30-9393284

E-mail: podmaniczkyjanos@gmail.com

www.podmaniczkypince.com


                                 CITISTAR SELENCION - 2009. ÉV CITISTAR PINCÉSZETE








Központi adminiszrátor


nyomtatható változat nyomtatható változat ajánlás e-mailben ajánlás e-mailben ugrás a lap tetejére ugrás a lap tetejére
 
Hírek Fórumok Szavazások  
Velünk pörög az élet!
Interjú Bognár Tamás FIFA játékvezetővel

Exkluzív interjú

Denise Milani
Denise Milani a legnépszerűbb modell az interneten.
Bruce Brandon Photography
Ragyogásfényképészetre specializálódott,
Interjú Prancz Petrával, a 2009-es Miss Kalocsa győztesével
Szépségkirálynő
Anja Rubik topmodell
Anja Rubik igazi topmodellé nőtte ki magát.
Imogen Thomas bikinis képei
Imogen Mary Thomas, brit színésznő, modell, szépségkirálynő és valóságshow szereplő.
Csak egy kis photoshop
Alekosz "alsót" a parlamentbe
Candice Swanepoel topmodell képei
Candice Swanepoel szupermodell szexis képei.
Jordan Carver legújabb fotói
Vegyünk egy pillantást Jordan Carver legújabb képeire.
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Adatkezelési tájékoztató | Impresszum | Felhasználási feltételek | Szerzői jogok
Copyright © 2008. Citistar. - All rights reserved.